Salg og kjøp

Salg og kjøp

 

Å overleve av sin kunst alene er meget få kunstnere forundt, å leve et godt liv av sin kunst kan de aller fleste bare glemme. Som barn blir vi ofte spurt av foreldre, onkler og tanter hva vi skal bli når vi blir store. Svar som ‘brannmann, politi, butikkdame eller ‘det som pappa er’ får som regel anerkjennede nikk. Svarer man derimot ‘kunstner’ er reaksjonen ofte; ja, men hva skal du egentlig bli? I grunnskolen lærer vi matematikk og vi blir fortalt hvorfor vi bør kunne et minimum av matematikk. Det samme gjelder fag som rettskriving, lesing, geografi, samfunn, politikk etc. Men hva blir barna fortalt om formingsfagene? Jo, litt bør man kunne… Se så fint; nå kan du strikke ditt eget skjerf.

 

Hva om barna også hadde lært om yrkesmuligheter knyttet til sløyd, strikking, sying, tegning, keramikk og annet håndverk? Ikke bare hadde enkelte elever blitt gjort oppmerksomme på at det fins muligheter i vårt samfunn for dem også, de andre elevene ville samtidig ha fått forståelse for og respekt for disse fagene.

 

Voksenlivet består for en stor del av fenomenet ‘kjøp og salg’, vi blir indoktrinert med vårt samfunns verdier i måleenheten NOK. Ja vel, det er lite jeg kan gjøre med det. Men hadde det ikke vært berikende for vårt samfunn om også kunst hadde fått bli en naturlig del av våre samfunnsverdier? Ikke bare blitt sett på som et slags overskuddsfenomen?

 

Økt kunnskap og respekt for kunstens rolle i samfunnet vil føre til større interesse for kunst og dermed til et voksende marked for kunst. På den måten vil kunstnere i større grad kunne overleve uten støtteordninger.

 

Sotheby's logo

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *