Hva er kunst?

Hva er kunst?

 

Mange har prøvd å finne svar på dette spørsmålet, men en konkret definasjon lar vente på seg, og godt er det. Skal vi alikevell prøve å sirkle inn begrepet kunst må vi begynne med begynnelsen.

 

Den eldste formen for det vi kaller kunst er hulemalerier. Former som sang, musikk og dans har helt sikkert eksistert før malerkunsten, men på disse områdene har vi naturlig nok ingen kilder. Hulemaleriet hadde en funksjon og de som utførte disse maleriene tenkte ikke på “kunst” da de skapte sine arbeider. Alikevell er deres vakre hulemalerier, for det meste av byttedyr og jegere, resultatet av en teknologisk utvikling. For å kunne male må man ha pigment og bindemiddel, hulemalerne levde altså i et samfunn som hadde lært seg å utvinne pigment av planter og mineraler og de hadde lært seg å blande disse pigmentene med et bindemiddel; egg. Det er sannsynelig at disse menneskene først tok i bruk sin maling som dekorasjon på gjenstander, først og fremst våpen, og på sin egen hud. Senere har de begynt å bruke maling på gjenstander som ikke har hatt en funksjon i seg selv, en relativt rett flate, og dermed ble kunsten født.

 

I begynnelsen malte vi altså våre våpen og våre ansikter for å gi gjenstandene og oss selv en overmenneskelig kraft. Senere ble motiver malt på flate vegger (hulevegger) og disse motivene ble tillagt en kraft i seg selv. I kunsthistorien er dette en meget viktig overgang, det var nemlig første gang mennesket skapte kunst for kunstens egen skjyld. Riktig nok var ikke motivene først og fremst ment å skulle nytes som kunstverk av de andre i stammen, de hadde symbolske betydninger som var knyttet til jakt og byttedyr, men motivene var ikke lenger knyttet til konkrete bruksgjenstander, de hadde en verdi i seg selv!

 

Nå har vi kommet frem til en ganske allmenn oppfatning av kunst; kunstverket oppstår i forlengelsen av et håndverk.

 

horse

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *